Wednesday, June 29, 2011

Life is like a cycle.

Sometimes we are at bottom and sometimes we are at upper.
Sometimes we are loved and sometimes we are hates.
 
Aku percaya dlm hidup ni tak selamanya kita sentiasa diatas
dan tidak selamanya kita sentiasa dibawah.
Dengan usaha, takdir dan rezeki drpNya kita mmpu mengubah ssuatu yg buruk kpd yg lbih baik :)

Dlm kehidupan ni byk benda yg aku belajar.
Memberi adlh lebih baik drp menerima.
Jgn mengharap dan menerima budi yg terlalu byk drp org lain.
Sampaikan tak terbalas budi dan jasa ssorg tu.

Jangan cepat merungut dan melatah dengan ssuatu ujian yg kita dapat
sbb semua tu ujian drpNya utk menguji tahap keimanan dan kesabaran kita bila mghadapi mslah.
So jgn cepat mengalah, jgn selalu nak merungut je dgn setiap benda yg kita dpt.

Hati kena bersih,
even kkdang aku rasa susah bila nak maafkan seseorang yg byk buat salah dgn kita,
yg kdg2 menyakitkan hati,
tapi bila kita lupakan perasaan amrah yg dtgnya drp syaitan tu,
belajar utk lebih mndekati org kita benci, nescaya rasa benci dan dendam itu akn lupus
dan hati kita menjadi bersih :)

Kejahatan yg dibalas dgn kebaikan itu adlh perkara yg mulia disisiNya.
dan jagalah aib disekeliling mu, insyaAllah Allah menjaga aibmu diakhirat :)

Iklas dan tidak mengungkit dalam memberi kebaikan kpd org lain.
Jika mengungkit2 segala kebajikan yg dibuat umpama mendapat debu2 yg berterbangan :)

Jika ada rezeki, sebarkan rezeki itu supaya ianya menjadi rezeki org lain juga...

:: Tazkirah hari ini ;) ::


p/s: Hari ini aku mula belajar utk terima cara hidup org disekeliling aku yg berbeza-beza. Wlpn adakalanya ssh utk kita terima dgn cara hdup kita, aku percaya setiap org itu berbeza ;)

2 comments:

♥Lady Ainaa♥ said...

I like this post a lot dear!!!! sebb sy nah g tau bende yg sme, but di tentang oleh org yg pendek akalnye....yes, betl 2...sy dah merasainya.... tp hri ni, sy berada di bwh sbb a lot of prob make me soo down today..Alhmdulillah, dngn berkat doa, mlm ni kwn2 menceriakan hati sy...hehehehe

Ziera Johari said...

assalam. hye ainna thanks sbb sudi baca...:) betul kn?sbb sy da rasa sume tu. da prnah rasa dibenci,dihina,tapi dgn brkat ksabaran, Allah turunkan nikmat dn blasan yg terbaek kpd hmbanya yg bsabar dn mminta kpdnya..:) hihi. Alhmdulillah. Jgn sedih2, n jgn give up. Do ur best ! :D