Tuesday, September 13, 2011

Sketsa (softskill class)

Lakonan utk softskill, 
Tajuk : Layanan di kaunter khidmat pelanggan
Situasi 1 : layanan terhadap warga emas
Situasi 2 : layanan terhadap OKU
Situasi 3 : layanan terhadap wanita cantik
Situasi 4 : layanan melalui panggilan telefon

Lakonan mesti dilakukan di dalam 2 versi, iaitu cara layanan yang baik dan cara layanan yang salah (x beretika),dgn melibatkan keempat2 situasi.


For my group, Pokok...utk sketsa ni aku  membawa watak sebagai wanita cantik yg jahat. Sebenarnya watak ni adalah watak yg paling kena tolak tepi,sbb aku lambat pilih watak, so aku terpaksa amek jela watak ni. Tapi xpe lah,aku mmg tak boleh bawak watak baik2...bawak watak jahat baru aku boleh berlakon...haha. Ouh mgkin aku mmg seswai bwk watak jahat, sbb aku mmg jahat kot~hoho


Ok, ni adalah dialog utk watak aku...(prepare malam sebelum sketsa)


Disebuah kaunter pertanyaan khidmat pelanggan......


me: (menghampiri meja kaunter pertanyaan) erm nak tanya ni...... macam mana eh nak daftar audition gadis melayu tu?
Kaunter: Tak reti bagi salam?
me: Ish kecoh betul la...jawab jela apa yang aku tanya!! Cam mana nak daftar audition tu??
Kaunter: Tunggu kejap saya ambil borang tu.
me: Pandai pun...cepat sikit!!
~~~(mencari borang)~~
me: Mana?? Lamanya! Kau cari ke kau makan kertas tu??
Kaunter: Nah! (hempas)
me: Kurang ajar... Hurm...pen ada?? Cepatlah, lembap!!
~~~(mengisi borang)~~ 
me: Hei, ni apa benda eh dia nak? tak paham lah!!
~~~(tak dilayan)~~
me: Hoi, aku cakap dengan kau ni! pekak ke??
Kaunter: Yang kau kurang hajar sangat ni apehal? Aku tak pekak lagi la. Tak boleh cakap elok-elok?? Dasar perempuan GILA.....!!
me: Eh, eh...amboi-amboi sedanya mulut....apa kau cakap tadi??
Kaunter: Pekak ke? (selamba)
me: Nah, ambil lah borang kau ni balik! Tak hingin aku nak isi! Menyampah pulak aku layan orang kampung macam kau ni!! Bye!




Ok, yang kat atas ni berdasarkan dialog yang aku karang sendiri. Tapi aku memang tak boleh berlakon dengan menghafal, selalunya time kita berlakon, akan ada ayat yang keluar secara spontan...tambah2 bila berlakon dengan orang yang tak hafal dialog dan main tibai je dialog yang dia suka. Ok, ni adalah dialog semasa sketsa....yang spontan keluar daripada mulut...bila dah lupa dialog.....hehe.




Di sebuah kaunter khidmat pelanggan, kelihatan penjaga kaunter tersebut sedang asyik mengandam diri dengan compact powder ditangan hingga tidak sedar akan kehadiran seorang perempuan cantik yang tampak sombong, dengan memakai rantai berlian, membawa handbag bewarna merah dan bermulalah adengan yang membibitkan pergaduhan...




me: (ketuk2 meja dgn kuat) erm nak tanya ni...... macam mana eh nak daftar audition gadis melayu tu? (sambil tunjuk kearah notis yg ditampal) 
Kaunter: Tak reti bagi salam?
me: Ish kecoh betul la...jawab jela apa yang aku tanya!! Cam mana nak daftar audition tu??
Kaunter:~~ (mencari2 borang)~~
me: Hish..lembap betul!!!
Kaunter: nah!! (hempas borang dan pen)
me:(mengisi borang)~~hurm...ni apa benda eh yang dia nak?? tak paham lah!!
Kaunter: Laaa...ni dia suruh isi nama la, tak kan tak paham kot?? pakai cantik dah....
me: hei...aku bukan tanya yang atas ni, yang tu aku tahulah! Aku tanya yang kat bawah ni, aku tak paham apa yang dia nak je!hish
Kaunter: Pakai cantik dah...tak kan bahasa inggeris pun tak paham? hish...ape lah....
me: La....aku tanya tu jawab je lah! Susah sangat ke???
Kaunter: Dah la, awak ni tak payah masuk la audition gadis melayu ni.....tak sesuai langsung~
me: Hek eleh, aku yang nak masuk ke kau yang nak masuk ni? Suka hati aku lah yang kau sibuk2 apehal??
Kaunter: Dah la...balik jela...tak payah masuk la...perangai macam ni nak masuk...tak sesuai langsung...balik jela...balik jela....
me: Kau sibuk apasal? biarlah aku nak masuk!! Aku masuk ni sebab nak mencari suami yang baik...(tiba2 dialog ni keluar dr mulut aku)~
Kaunter: Dah, takde.takde...blik..balik...
me: kurang hajar....suka hati laaaa......bukan kau yang nak masuk!!!
nah,ambil la.....tak hingin aku!!




See? dialog tiba2 dah bertukar kan? Bila membe aku ni dah start keluar daripada dialog yang sepatutnya, aku pun start lah melalut keluar dialog sendiri untuk back up and nak bagi nampak lakonan tu menjadi sama mcm planning ...haha. Karang tak tibai je dialog, tak pasal2 aku kaku kat situ tak tahu nak cakap apa.hahah. Impressive, aku pun tak tahu sampai je kat meja kaunter tu aku boleh amek mood serious macam nak gaduh betul2...suara pulak tiba2 terkeut gila daripada semua orang.hahaha. Semangat je pompan jahat ni!! kah3. Mungkin sbb aku mmg minat berlakon kot dr sekolah lagi,ask Shifaq, my besftfriend.hehe. Kitorang selalu berlakon suka2 kalau ada masa. hahahaha.lawak je. yela,...nak masuk drama tak dapat,hihi :P




At last, diakhir sketsa kelas softskill ni, lecturer ada menyebut nama beberapa orang yang mempunyai bakat berlakon dan nampak hidup. And she has mentioned my name :P

6 comments:

ayie_sahaja said...

hahaha..impressive..well done zj..! :)

Shifaq said...

Awwww.. HAHAHHAAHA memang betul. Time tengah baca ni pun, teringat masa kita sekolah dulu. Ingat Ziera dulu penah berlakon jadi anak kurang ajar. Mak ayah tengah bergaduh n tiba2, "Mak, Ayah! Diamlah orang nak tido lahh!!! Bising betul!" Ingat2? ;D

Ziera Johari said...

@ayie: haha mcm knal je ayt tu~ :P


@shifaq: ingat2! tp mcm smar2 jgk la,tp tu kte blkon ktne eh?hahahha. yg blakon kt toilet tu,jd ank jahat n curi2 bf tu...ingt lg x?hahah :P

ayie_sahaja said...

haha..kenal kew ayat tu..emm..kat ne ye?lupe laa pulak..hee...:)

Shifaq said...

Yang kita cakap tu, time kita berlakon for what class eh.. ada cikgu Mawi!! Ingat tak? Dia la yg suruh kita berlakon kalau tak silap. Each group kena berlakon.hahaha.
Yg dalam bilik air pun ingat. Masa tengah ponteng kelas PJ sbb tak bawak baju kan? LOL

Ziera Johari said...

ouh i c.......ingat2!!! form 4,time klas pj akceli,tp time tu xleh pj...so ckgu mawi wat klas kt bilik apd kot...hahaha....kte jd ank yg kuangjar n kamu jadi adk kte kn?suh stop2 gduh kot..hahah :P

a'ah ponteng klas pj tu masa form 3 kot?ahahh...