Thursday, August 11, 2011

Susahnya macam ni!!!

Sori, tapi blog ni adalah tempat luahan perasaan aku utk mngelakkan tekanan melampau ngan orang2 disekeliling aku. Tak ada org pn bole bising2 kat sini,nanti bila aku post kat fb, mulalah nk cakap aku emo lah, suka perli2 belakang, nak marah2...bila aku ckp depan2 ada je yg bangkang macam2....alah mulut orang,ada jelah yg xpuas hati! cam kambing toll!!
Aku bukan saja2 nk marah,saja2 nk cakap bukan2, saja2 nk timbulkan isu, tapi aku sabar je selama ni dgn perangai diorang ni! Aku pantang n bengang betul bila orang yg tak terima pendapat org laen, nak marah2 lepas tu tak pernah nak buat keje pape tp nk ckp byk, komplen lebih2 n buat keputusan ikut diri sendiri, selfish, tak pikir jauh, tahu2 nk kondem org lain....mmg sheeetttttt laa!! (aku xmencarut)

Ok, aku cerita dari awal utk org yg xpaham. Baru2 ni aku kena incharge utk cari kilang2 n tmpat yg boleh utk buat lawatan kt area selangor. While Azam, sbgai pngerusi kelas, cari kt area penang. Selangor sbb ada UPM-foodtech, n penang pn ada kos yg sama.Dari sem lepas, planning adalah upm tp xjadi sebab xdpt sewa bas. So ada dak2 kelas aku ni n termasuk la aku sekali yg dah lama teringin sangat nk pergi upm serdang tu sbb nk tgk lab kt sana,environment kat sana. Even nanti tak dpt study kt tempat pilihan pertama hampir semua orang dlm borang upu, at least kita dah pernah tgk n jejakkan kaki kat sana. Takde la kempunan sangat gamaknyaa. Dan dari dulu semua sibuk2 nak pergi upm,mardi la,nk tgk kt sana...
Alih2, si Azam ni pergi cari usm, n cakap usm ni ade iktiraf frm Apex n kalau pergi sana ada delegasi(bjumpa ngn student kt sana) konon~~~~~

Lepas tu mostly org2 kedah n perlis beriya nk pergi usm, katanya kat sana cantik,byk tempat boleh melawat. Tp kata kawan aku yg sorg ni, (asal kedah), yg dah pernah jejakkan kaki kat penang kata penang tu takde pape sangat,kilang2 pun tak banyak. Apalagi kilang makanan. Dorang nk g sana sebab dgr2 katanya kt sana tu cantik,boleh jalan2, lepas tu usm tu mmg pure foodtech,siap ade delegasi ngn student kat sana nnt tu yg suke bebeno kot gamaknyaa. Dgn masalah masa yg tak banyak utk jejakkan kaki ke sana mngmbil masa 8 jam or lebih, aku terpaksa pikir byk kali. Camtu gak dgn org2 yg membangkang. Sbb Sekarang ni saja, dh ada 10 asgment dh,ni pun before raya...6 kena hntar mggu dpn, n selebihnya hantar lepas raya. Lepas tu nk buat lawatan ni pun lepas raya, masalahnya bukan asgment je menimbun...tuuu lab reportt tuu kemain lagi banyaknyaa. Dengan test n kuiz sume. Ouh,mungkin korang rasa tu tak jadi masalah sbb korg memang hebat2 buat kerja. Pantas dan efisyen..kot...

Ok masalahnya kat sini, aku dah survey n tanya kt group kelas nk pergi selangor ke penang. Mostly jawab selangor n ada yg tak kesah...tu jawapan plg byk yg aku dapat. Maka aku pun cari la seberapa byk kilang makanan kt area selangor ni, sbb dah ramai yg setuju nk g selangor kan. Aku dah survey sekali rumahtamu kat ukm tu, siap harga n nk booked  secepat yg mungkin. Alih2 masa Azam tanya kat dak2 kelas baru2 ni, ramai yg ikut membe2, so undiannya usm yg menang. pulak kn? Sbb ade delegasi ngn pelajar usm?

Ok, dah dekat 10 kilang aku dapatkan nk fon,aku cari,aku call, mostly ssah nk bagi buat lawatan, tp aku dah try...semua utk budak2 kelas. Lepas tu tiba2 sbb pengaruh org lain, planning asal dah betukar. Dgr cite kalau g png tu nk pergi usm,mardi n 1 kilang cekedis haper tah kabarnya. Lepas tu nk melawat tempat org,konon nk g jauh2 siket la baru best. ..apa kelas selangor kn? Ok,fine!
Aku panas hatii betull sbb cakap tak serupa bikin, nk komplen pergi situ pergi sini tapi diorang tak pikir yang handle tu kemain susah nk cari,dorang pandai cakap je, tapi aku tengok satu habuk diorang tak tolong pape, cuma Azam jela yg susah2 buat surat semua n aku contact kilang2, dah la dorang tak tolong pape lepas tu nak marah2 bila cadangkan tempat,bila nk bg pendapat tak pun nk dengar, diorang marah2,emo2 kt group cakap macam2, nk salahkan org, nk suruh buat itu ini...tapi tolong nya tak!! demmm!

ni antara comment yg aku copypaste buat tatapan,cisss...


#ssh sgt ke nk tntu kn? ko ckp cm nie mmg xdpt krjsama ah,..
#dak2 kls kte nie ckp jek IKUT tp t ble owg plih mula ah nk reject... suck...!
# haha.. bwu 5 owg nk g usm.. spe ag nk g usm.. pat2,, hehe
#better g USM byk faedah...yg nk g ukm 2 soh g sendwi....nk degil jgak,, rmey dh suggest USM...mmg aku sokong ****** klu dia lazer pon mmg style bdk klas kita mcm 2...jnis ske diam2 berisi...ckp lain dr ape yg dicakap...
#xpela xde mslah bg owg yg xnk g...tp pkir la kt owb yg uat program n uruskn sume..cuba bygkn korg yg uat keje 2...klu owg len protes ape prasaan korang..hello tlong la dah sem last pon...buka la skit pkiran 2...aku xtau la korang ney jnis ape...klu xde program bising soh owg uat nk g sna la sni la...tp kuat bangkang...geram sgt neyh....
#abes tu klu dh xdpt nk g sna nk uat cmana sbb sume bnda bkan kita boleh laksanakn...ala xjauh pon klu pkir nk g cr ilmu utk tgk tmpt owg...tp aku tau sbb xmau p 2 sbb dkt ngan tmpt kita..jemu+bosan+byasa sgt dh...xpew..klu xnk g pon xpa..xyah g..kita ney cri la jln yg boleh sng org urus n xyah nk timbul byk msalah...pkiaq la sendwi


* dlu ckp nk g upm...tetibe pneng lak..jauh taw x...aku dh ckp kt akak dri dlu lg law x g upm aku x nk g...




ok ni je setakt ni, aku dah malas nk ckp byk2,lg aku baca komen dak2 dak group tu lg buat aku panas.haha.kbai! Assalamualaikum~

7 comments:

SyUe SaUfi said...

kite bdua nie cm lebih kurg je zira..syue pn br lepas mnangis selase kelmarin..ade masalah jugak.. syue saba jee.. xsaba nk abes kat sini ziera..rndu korg sumee <3

Ziera Johari said...

laaaaaa syue psal ape? ermm tula..xpe2,cuti raya lg 2weeks ni release tnsion sket kot...sabar ye :)

eiqonenazzmiey said...

p usm jgn lupa habaq naa..hehe..awk rileks laa..jgn tensen2 k..ssh nk puaskn hati org dan mmg ade je yg akan bnyi..xpe, yg ptg awk dah usaha ape yg awk ptt wat..trpulang kt dorang mne2..yg penting fokus on stdy..katenye smpi 10 asaiment kn..byk too..tu lebey pnting..chill n byk bersabar k..;-)

Ziera Johari said...

bakal stdent USM dah komen.haha.sori klau ade terkutuk2 usm.hee

ahahaha oke2,dh kena simbah ngn air sejukk~im cool rite now~~~
yep2,btul...fokus kt 10 asgmnet tu lg bgus! :)
mekaseh wan!

eiqonenazzmiey said...

ala, nk kutuk, kutuk jee..x kisah pn..heheh..ok..gud..gud luck to u..;-)

farhana ghazali said...

zira!!!hee..relax maa..manusia mmg mcm nie..tau komplain itu ini..tp bile bg dia urus kan somethg sume lepas tgn..sabo ek..
Bg pendpt aku lah,lebeyh baik ko siap kan dulu assngmnt n report ko..bnde tu carry mark and bwk final..Yg pegi kilang2 nie xde pape kan..just prgrm tambahn..
after ko siap kan sume keje ko bru ko fokus kat bnde nie dulu..

wannurakmal said...

Siol je dowang tu. Selfish. Dowang x penah pegi utare kot?tu yg jakun sgt tu, ye2 nk pegi.hahah.
Xpeaa.pokus on assgment.
Tp yg 'sheeett' tu mmg ''xmncarut'' pon. Hahaha.
(: